1037 Budapest,

Szépvölgyi út 113.

+36 30 242 0434

Hétfőtől-péntekig 9-18 között

Hétköznap: 9-18 óráig

Hétvégén irodánk zárva tart

Öröklési jog

Öröklési jog

Életünk a halállal ér véget és annak pillanatában hagyatékunk, át száll az örökösre. Az öröklés két módon történhet,: az egyik módja a törvényes öröklés, a másik módja végintézkedésvégrendelet– útján történő öröklés. Azonban életünk során lehetőség nyílik -öngondoskodás jegyében- tartási és öröklési szerződések megkötésére, amely a hagyatéki vagyon összetételét és a törvényes öröklés rendjét befolyásolják. 

Fontos tudni, hogy ha nincs örökös és, ha életünkben a hagyatékunk jogi sorsáról sem rendelkeztünk a hagyatékunk a Magyar Államra száll, mint szükségképpeni törvényes örökösre. Azonban fontos tudni, hogy ha a Magyar Államra száll a hagyaték és azt követően jut tudomásunkra, hogy törvényes örököse vagyunk az örökhagyónak, úgy peres úton érvényesíthetjük öröklési igényünket.

Azonban szeretném felhívni a figyelmet, hogy öröklés esetén vagy elfogadjuk a teljes örökséget a vagyonnal és az esetlegesen vele járó terhekkel, tartozásokkal együtt, vagy azt a törvény erejénél fogva visszautasítjuk.

Képviseljük ügyfeleinket hagyatéki eljárás, öröklési jogi viták megoldása során, illetve közreműködünk hagyatéki vagyont rendező szerződések, végrendelet szerkesztésében.

Irodánk több száz örökléssel, vagy hagyatéki eljárással kapcsolatos jogvitában járt el eredményesen. Amennyiben Ön is érintett, úgy állunk szíves rendelkezésére.

Forduljon hozzánk bizalommal az alábbi öröklési jog területét érintő ügyekben:

  • öröklési-, tartási-, életjáradéki szerződések, végrendeletek szerkesztésével, illetve azok -az irányadó jogszabályok figyelembevételével történő- formai és tartalmi vizsgálatával,
  • hagyatéki hitelezői igényekkel,
  • póthagyatéki eljárással,
  • értékpapír és okirat semmisség nyilvánításával,
  • törvényes öröklés rendjének ismertetésével,
  • közjegyző előtti hagyatéki eljárásban, illetve hagyatéki per során történő teljeskörű jogi képviselettel kapcsolatban.